Trzymanie rygorystycznej diety bardzo często może okazać się bardzo skomplikowane i męczące, gdyż wiele rzeczy jest poza zasięgiem. Wtedy warto znaleźć sobie zdrową przekąskę, która pomoże nam w utrzymywaniu diety. Jedną z rzeczy która będzie bardzo dobrym dodatkiem do diety są orzechy. Dlaczego tak jest?
Czemu orzechy?
Orzechy występują w wielu rodzajach, jednak niezależnie od tego jaki wybierzemy to dostarczymy do naszego organizmu szereg ważnych składników odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe a także pozwalają obniżyć ilość LDL (złego cholesterolu) w organizmie. Ponadto orzechy są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K), ponadto znacznie usprawniają ich wchłanianie. Zawierają także różnego rodzaju mikroskładniki, takie jak selen, miedź, potas i wiele innych.
Jakie orzechy?
Przy wyborze orzechów do naszej diety możemy kierować się smakiem, ilością kalorii czy zawartością dobrych składników odżywczych. Jednak najważniejsze jest to, aby były świeże i niesolone. Orzechy włoskie mają najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, a ponadto mają dużo magnezu i witaminy B6. Co więcej, mają dużo więcej przeciwutleniaczy niż inne orzechy. Z kolei migdały są najmniej kaloryczne, więc to będzie najlepszy wybór dla osób dbających o linię. Inne orzechy warte wyboru są orzechy laskowe, brazylijskie, makadamia, nerkowca czy pistacje.