W dzisiejszych czasach jajka są bardzo ważnym źródłem pełnowartościowego białka, jednak kilka lat temu były uważane za źródło złego cholesterolu. Czy jajka w diecie sportowca są dobrym wyborem, czy może należy je ograniczać? Jakie substancje odżywcze znajdują się w jajkach?
Jajka kiedyś i dziś
W latach siedemdziesiątych wielu naukowców uważało, że spożywanie jajek prowadziło do zwiększonego poziomu złego cholesterolu. Trzeba było długiego czasu aby pogląd na temat jajek się zmienił i teraz są uważane jako bardzo wartościowy składnik diety u każdej osoby. Jajka są składnikiem występującym w wielu dietach, a w niektórych są ich głównym składnikiem, na przykład w diecie paleo, w której pieczywo i nabiał zastępuje się jajkami. Jednak dodanie jajek do jadłospisu nie wymaga przejścia na dietę. Bezpieczną dawką jest jedno jajko dziennie, a maksymalną jest 10 jajek w ciągu tygodnia. Jakie jajko ma właściwości?
Zalety jajek
Jajka są bardzo dobrym źródłem białka, co wiedzą nawet osoby nie zajmujące się na co dzień dietetyką czy sportem. Jednak dla sportowca bardzo ważną informacją jest to, że w jajku znajdują się białka pełnowartościowe, które są bardzo ważne dla sportowców, ponieważ białka są głównym składnikiem budulcowym mięśni. Jajko należy jeść w całości, gdyż zarówno w jajkach jak i w żółtku znajdują się witaminy i składniki odżywcze. Do ważnych składników odżywczych znajdujących się w jajku można zaliczyć między innymi witaminy A, D i B12 oraz luteinę, która pozytywnie wpływa na zdrowie oczu i jakość naszego widzenia.